Un simplu detergent de vase

februarie 3, 2008 at 1:25 am 5 comentarii

In ultimele luni de zile am tot folosit pentru spalatul vaselor un detergent oarecare, in combinatie cu otet, bicarbonat de sodiu si apa (dupa o reteta de pe blogul meu eco favorit). Iar acum cateva zile am trecut pe detergent biodegradabil, continuand sa-l diluez conform retetei mentionate (pe care o gasiti mai jos).

De ce credeti ca am facut asta? Pentru ca apele planetei sunt poluate si vietuitoarele acvatice sunt otravite nu doar ca urmare a activitatilor industriale ci si prin actiuni domestice banale ca spalatul vaselor, rufelor, etc. Detergentii si produsele de curatat contin o multime de substante nocive pentru mediu, iar in unele cazuri chiar si pentru oameni (sunt vinovate in principal de alergii). Folosirea lor in cantitati din ce in ce mai mari, si in forme din ce in ce mai diverse (o mie de feluri de detergenti, o mie de feluri de odorizante de interior, o mie de feluri de produse de curatat prin casa etc) ne-a pervertit simtul masurii, motiv pt care ar trebui sa ne mai schimbam din obiceiuri.
Toate insa la timpul lor, cu explicatiile de rigoare. Pentru moment incercati sa cumparati detergenti biodegradabili sau macar fara fosfati pentru ca acestia contribuie la formarea de alge in ape. Algele consuma oxigenul pestilor si in plus pot interveni in procesul de epurare al apei, deci sunt foarte periculoase.

Si pana gasiti ceva biodegradabil sau fara fosfati, folositi macar reteta de mai jos pt a micsora cantitatea de detergent pe care o aruncati in natura.

Asadar:
– un recipient de 500 ml, in care se adauga:

– o lingurita otet din alcool

– o lingurita bicarbonat de sodiu

– 100 ml detergent lichid de vase

– apa

 

LE: Pt a spori eficienta detergentului puteti adauga 10-15 picaturi de ulei esential (lamaie, tea-tree, eucalipt etc). Uleiurile esentiale au multe proprietati miraculoase iar cele enumerate mai sus sunt in principal anti-microbiene, anti-bacteriene si in plus miros frumos (mai putin tea-tree, care pe mine nu ma incanta deloc) asa ca sunt de mare ajutor in diverse situatii.

Veti fi surprinsi de cat de bine functioneaza, chiar daca are doar 1/5 detergent propriu-zis. Ca dovada ca e prea mare concentratia pe care ne-am obisnuit s-o folosim..

Cat despre produsele biodegradabile din tara, situatia lor e cam incerta. Multe afiseaza slogane ca bio, eco, biodegradabil etc. insa prea putine sunt si certificate. Singurul site unde am gasit produse care au si certificare si unde sunt enumerate si ingredientele este Elemental. Pe masura ce voi afla si de altele va voi anunta.
Nu uitati insa ca oferta e dictata de cerere, asa ca porniti in cautare de produse cu adevarat ecologice, intrebati vanzatorii, producatorii, spuneti-le despre certificare etc. Rezultatele vor aparea, trebuie doar un pic de perseverenta.

 

Entry filed under: Casa si gradina, Eco-Practic. Tags: .

Reciclarea altfel (Raddiwalla) Into the Wild

5 comentarii Add your own

  • 1. yoli  |  aprilie 2, 2008 la 5:38 pm

    hei. eu am luat mai multe de la Elemental printre care si detergent, si sa spunem doar ca mama nu se mai plange deloc.. delooocc… so.. le recomand 🙂

    Răspunde
  • 2. rebeca  |  aprilie 3, 2008 la 5:39 pm

    Ma bucur ca Elemental e ok, asta e o veste buna pt cei din tara..si felicitari pt ca folosesti produse biodegradabile:)
    Eu recomand in continuare diluarea lor pt ca oricat de biodegradabile ar fi tot au compusi de sinteza care pur si simplu nu sunt…naturali:)…pe cand otetul si bicarbonatul de sodiu sunt. Sunt constienta ca nu toata lumea are chef de experimente alchimice:)) in propria casa insa chiar merita si in plus nu sunt greu de realizat.

    Răspunde
  • 3. Dana  |  octombrie 3, 2008 la 5:41 pm

    Eu cred ca traim si asa intr-o obsesie a igienei si curateniei. vedem reclame in care germenii sunt peste tot, inamicii numarul unu. trebuie dezinfectate riguros toate colturile toaletei, de parca cineva ar bea apa din wc, rufele trebuie sa fie de un alb imaculat… cel mai simplu e sa NU CUMPERI haine albe cand stii ca albul se murdareste asa usor. de fapt toate hainele isi pierd din culori, doar ca nu se vede. Gargaunii astia cu albul imaculat se trag din perioada victoriana in care aristocratii voiau sa se demarce de plebei prin lucruri greu de realizat, cum ar fi sa ai mereu camasa imaculata. eu zic ca traim intr-un mediu deja foarte sterilizat, cu o frica paranoica de microbi, de parca nu am fi echipati cu un sistem imunitar.
    Am sa incerc si eu reteta ta cu detergentul diluat 🙂

    Răspunde
  • 4. rebeca  |  octombrie 7, 2008 la 5:42 pm

    pai sistemul imunitar sarmanu’, iti dai seama ca nu mai functioneaza chiar optim in conditiile astea sterile. si da, eu sunt foarte pornita contra ideii moderne de curatenie, e o psihoza in toata regula, si e bazata tot pe frica – de aia microbii sunt mereu infatisati ca fiind urati, respingatori, infricasatori iar produsele de curatat ca eroi. nimeni nu vrea sa fie de partea personajelor negative:) asa ca se alege tabara curateniei extreme.
    si-n plus informatia e truchiata:ni se spune sa curatam la maxim casa/hainele/masina/corpul etc dar nimeni nu spune unde se duce apa si detergentii aia si ce efecte au. ca sa faci ceva curat altceva trebuie sa devina murdar, nu? se cam uita chestia asta!

    Răspunde
  • 5. Plantele depoluante « eco-notes  |  iunie 12, 2011 la 8:02 pm

    […] care au compusi mai siguri pt sanatate sau, mai bine, fabricati-va singuri/e produse de curatare (exemplu aici – detergent de vase). Reduceti cantitatea folosita – de multe ori avem tendinta sa folosim mult prea mult […]

    Răspunde

Lasă un comentariu

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Sapunuri & cosmetice de la mama mea

Articole recente

Semneaza petitia pentru Rosia Montana!

Sustine Rosia Montana in UNESCO World Heritage

Arhive

Introduceti adresa de mail pentru a primi cele mai recente articole de pe blog

Contact:

Scrieti-mi la ekonotes (at) gmail.com

Povestea lucrurilor

Videourile Vodpod nu mai sunt disponibile.

Lumea conform Monsanto (fr)

Videourile Vodpod nu mai sunt disponibile.

Earthlings

Videourile Vodpod nu mai sunt disponibile.

Feeds

Despre sapun homemade

februarie 2008
L M M J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829  

Fir de pir

Luthelo

Creatoarea headerului eco-notes

Pentru parinti si nu numai

Daca doriti sa impartasiti articolele

Daca doriti sa preluati articole intregi va rog sa-mi scrieti la adresa ekonotes (at) gmail. com. Daca doriti sa preluati fragmente din articole va rog sa mentionati sursa (https://ecoalternative.wordpress.com.) Licenţa Creative Commons
Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-FărăModificări 3.0 România Creative Commons.
Bloguri, Bloggeri si Cititori