Organismele modificate genetic

Februarie 24, 2008 at 1:38 am Lasă un comentariu

Saptamana trecuta, LAPAR (Liga asociatiilor producatorilor agricoli din Romania) a cerut reintroducerea cultivarii de soia modificata genetic, interzisa prin lege de la 1 ianuarie 2007. Argumentele invocate au fost costurile scazute si productia dubla fata de soia conventionala. Romania este cea mai mare cultivatoare de soia MG din Europa desi 70% din populatie se declara impotriva consumului de organisme modificate genetic.

La inceputul lunii februarie, Franta a interzis cultivarea porumbului modificat genetic MON 810, produs de Monsanto, in urma a nenumarate          manifestatii publice de refus a OMG, dupa distrugerea unor culturi MG si chiar si greva foamei din partea unor importanti actori ai societatii civile.
Motivul: principiul de precautie inscris in constitutia franceza.

Pana in 2004 Uniunea Europana a tinut piept lobby-ului intens in favoarea introducerii culturilor de organisme modificate genetic in Europa si a mentinut moratoriul cu privire la acestea. Din luna mai a aceluiasi an, Comisia Europeana a aprobat, impotriva vointei majoritatii cetatenilor (care nu au fost consultati in prealabil), porumbul modificat genetic Bt 11, produs de Syngenta, pentru alimentatia umana si porumbul NK603, produs de Monsanto, pentru nutritia animala. Argumentul: testele au demonstrat ca aceste culturi nu prezinta nici un pericol pentru consumatori.

Exemplele date sunt reprezentative pentru ceea ce se intampla la o scara mult mai larga – existenta unui conflict intre interesele economice si politice, pe de o parte si siguranta populatiei pe de alta. Cresterea intereselor economice este invers proportionala cu investirea in normele de siguranta ale populatiei, iar factorul ce regleaza acest raport este informatia (sau lipsa ei).
Cetatenii corect informati sunt mai motivati sa se manifeste atunci cand drepturile le sunt incalcate sau cand li se pune pe tava ceva ce nu au comandat, tocmai pentru ca sunt in cunostinta de cauza. Cetatenii neinformati vor merge in directia dictata de interesele dominante la un anumit moment.

In cazul Romaniei, intreaga populatie consuma linistita alimente ce contin OMG, desi in sondaje se declara impotriva lor, tocmai pentru ca nu este informata ca in tara noastra exista astfel de culturi inca din 1998 (la doi ani dupa ce fusesera introduse in SUA), tocmai pentru ca produsele ce contin OMG nu sunt etichetate sau etichetele acestora sunt minuscule si tocmai pentru ca cei ce le produc au tot interesul sa mentina tacerea cu privire la riscurile prezentate de acestea pentru sanatate, mediu si cultivatori. Marile corporatii producatoare de seminte (Monsanto, Pioneer, Syngenta) sunt principalele beneficiare de pe urma biotehnologiei iar lipsa de legislatie si de informare din tara noastra cat si practica raspandita a coruptiei nu fac decat sa le usureze demersurile de implementare a acesteia.

In ultima vreme au inceput sa apara unele articole in presa ce incearca sa explice „fenomenul” OMG iar actiunile Greenpeace de informare asupra OGM au ajuns intr-o mai mare masura la cunostinta populatiei insa aceste lucruri nu sunt suficiente. Comparativ cu alte tari, in care se fac nenumarate campanii, marsuri si actiuni civice tocmai pentru instiintarea oamenilor cu privire la soarta hranei lor zilnice, Romania pluteste inca intre dezinformare si senzational. Membrii societati nu au acces facil la toate datele problemei si in plus nici nu au obisnuinta unei gandiri independente si critice. Pentru a iesi din acest impas e nevoie de un efort colectiv dar si individual, atat de a imprastia informatia cat si de a avea bunavointa de a o accesa.

In ceea ce priveste organismele modificate genetic, pentru a intelege care sunt mizele promovarii lor insistente trebuie vazut tot mecanismul in ansamblu: ce sunt ele, ce aduc nou, care le sunt calitatile/defectele, cine si de ce insista sa le promoveze, care sunt consecintele scoaterii lor din laborator in natura etc.

Organismele modificate genetic in cateva randuri:

Definitie
Organismele modificate genetic sunt organisme din regnul animal sau vegetal, al caror patrimoniu genetic a fost modificat in scopul obtinerii de noi proprietati. Inovatia ingineriei genetice consta in faptul ca anihileaza granita dintre specii, facand posibila o serie nelimitata de combinatii – rosii si capsune ce primesc gene provenind de la pesti, orez cu betacaroten de la morcovi, plante cu gene de meduze  etc. Deci prin acest procedeu o specie primeste o functie ce apartine in mod originar unei alte specii (de exemplu rosia primeste o gena de la o specie de peste oceanic pentru a deveni mai rezistenta la caldura).
In domeniul medicinii, ingineria genetica poate fi foarte utila pentru ca ofera posibilitatea tratarii unor anumite boli – insulina sintetica folosita la tratarea diabetului este rezultatul inserarii de ADN uman intr-o celula gazda (host cell).

Productia la scara larga
Spre deosebire de experimentele din laboratoare, care prezinta o siguranta mai mare datorita faptului ca se desfasoara intr-un mediu inchis unde intreg procesul poate fi controlat, OMG, o data iesite in natura nu mai pot fi controlate. Cu alte cuvinte, din acel moment oamenii devin cobai.
Deci e cu atat mai important sa stim cu ce avem de-a face.

Info si surse:

Update: puteti vedea aici documentarul „Lumea conform Monsanto” de Marie Monique-Robin. Monsanto produce 90% din plantele modificate genetic la nivel mondial asa ca daca va intereseaza sa aflati mai multe, documentarul acesta e o sursa foarte bogata de informatii.

Clip info OMG:

<„always”></param><

 

 

 

 

 

Entry filed under: Opinii. Tags: .

Into the Wild Lumea conform Monsanto

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Sapunuri & cosmetice de la mama mea

Articole recente

Semneaza petitia pentru Rosia Montana!

Sustine Rosia Montana in UNESCO World Heritage

Sunt si pe Facebook!

Arhive

Introduceti adresa de mail pentru a primi cele mai recente articole de pe blog

Contact:

Scrieti-mi la ekonotes (at) gmail.com

Povestea lucrurilor

Videourile Vodpod nu mai sunt disponibile.

Lumea conform Monsanto (fr)

Videourile Vodpod nu mai sunt disponibile.

Earthlings

Videourile Vodpod nu mai sunt disponibile.

Feeds

Despre sapun homemade

Februarie 2008
L M M M V S D
« Ian   Mar »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829  

Fir de pir

Luthelo

Creatoarea headerului eco-notes

Pentru parinti si nu numai

Daca doriti sa impartasiti articolele

Daca doriti sa preluati articole intregi va rog sa-mi scrieti la adresa ekonotes (at) gmail. com. Daca doriti sa preluati fragmente din articole va rog sa mentionati sursa (https://ecoalternative.wordpress.com.) Licenţa Creative Commons
Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-FărăModificări 3.0 România Creative Commons.
Bloguri, Bloggeri si Cititori

%d blogeri au apreciat asta: