Ziua mondiala a apei 2009

Martie 21, 2009 at 10:04 pm Lasă un comentariu

Pe 22 martie se serbeaza din nou ziua mondiala a apei. Cum problema apei ma intereseaza foarte tare, iata ca ii dedic si-n acest an un spatiu pe blog.
Dupa ce anul trecut am enumerat cateva metode de economisire a acestei pretioase resurse, e momentul clarificarii unora dintre cauzele consumului excesiv de apa.
Dat fiind faptul ca ieri s-a serbat cu surle si trambite Ziua fara carne, iata cateva informatii privind nefericita legatura intre consumul de carne si consumul de apa (si poluarea acesteia) publicate in comunicatul de presa al Veg Climate Alliance:

Comunicat de presa – Veg Climate Alliance

22 martie este Ziua Mondiala a Apei. Experti din intreaga lume sustin ca lipsa apei ar putea fi una din cele mai mari probleme la nivelul Globului, in viitor. Schimbarea climei nu face decat sa accentueze problema. Conform FAO, pana in 2025, 1 800 000 000 de oameni vor locui in tari sau regiuni unde va fi o penurie totala de apa, iar doua treimi din populatia lumii ar putea trai in conditii grele din pricina apei insuficiente.

Una din problemele de baza vizand cauzele consumului prea mare de apa si a poluarii acesteia este dorinta noastra nesatioasa – si in continua crestere – de… carne.

Comparatia este naucitoare: 1 kg de carne de vita necesita aceeasi cantitate de apa folosita pentru dusurile zilnice ale unei persoane intr-un un an intreg. Cum este posibil acest lucru?

CONSUMUL DE APA DESTINATA ANIMALELOR DE FERMA

Industria cresterii animalelor de ferma este unul dintre cele mai distrugatoare sectoare pentru resursele de apa ale Pamantului, aflate intr-un declin tot mai pronuntat. Productia de carne necesita o cantitate de apa uluitor de ridicata.
Irigatia culturilor destinate hranirii bovinelor reprezinta aproape 8 % din consumul total de apa al oamenilor.
In general, produsele obtinute din procesarea animalelor de ferma au un continut virtual de apa (apa necesara pentru productia unui bun sau serviciu) mai ridicat decat produsele obtinute din culturi. Aceasta pentru ca un animal viu consuma o cantitate mare de produse cultivate, apa de baut si apa de intretinere pe durata vietii sale pana cand este transformat in produsul propriu-zis.

POLUAREA APEI, CAUZATA DE CRESTEREA ANIMALELOR DE FERMA

In acelasi timp, cresterea animalelor pentru carne are o contributie semnificativa si in ceea ce priveste poluarea apei, distrugerea recifurilor de corali si eutrofizarea.

Agentii poluanti majori sunt deseurile provenite de la animale, ingrasamintele si pesticidele cu care se stropesc culturile destinate hranirii lor, antibioticele si hormonii, substantele chimice deversate de tabacarii.

Pasunatul excesiv si pe arii intinse dezechilibreaza circuitul apei reducand refacerea resurselor de apa de la sol si subsol. [1]

PROGNOZE

Specialistii anticipeaza ca pana in anul 2050 se va produce aproape de 2 ori mai multa carne decat in prezent, cu un total estimat la 465 de milioane de tone.

Cresterea animalelor pentru carne ocupa astazi 30% din intreaga suprafata de uscat a Globului, in majoritate pasuni permanente, dar incluzand de asemenea si 33% din totalul pamantului arabil al Terrei, folosit pentru cultivarea hranei animalelor din ferme. [2]

In demersul de a economisi apa, indiferent daca din pozitia de consumator privat sau de guvern al unei tari, obiectivele trebuie alese cu intelepciune. Producerea unui kilogram de carne consuma acelasi volum de apa pe care il consuma o gospodarie umana pe parcursul a 10 luni de zile.
(501/persoana/zi). [3]

[1] FAO. Livestock a major threat to environment. November 29, 2006
[2] FAO, Livestock a major threat to environment, November 29, 2006
[3] SIWI STATISTICS

contact:
Veg Climate Alliance
Director Richard Schwartz
director(at)vegclimatealliance.org
tel.: 718-761-5876
mobil 917-576-0344

Source: World Water Day – 22 March 2009

Sursa si alte info:

 

 

Entry filed under: Noutati. Tags: .

Human footprint Plimbari, plantari si alte activitati duminicale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Sapunuri & cosmetice de la mama mea

Articole recente

Semneaza petitia pentru Rosia Montana!

Sustine Rosia Montana in UNESCO World Heritage

Sunt si pe Facebook!

Arhive

Introduceti adresa de mail pentru a primi cele mai recente articole de pe blog

Contact:

Scrieti-mi la ekonotes (at) gmail.com

Povestea lucrurilor

Videourile Vodpod nu mai sunt disponibile.

Lumea conform Monsanto (fr)

Videourile Vodpod nu mai sunt disponibile.

Earthlings

Videourile Vodpod nu mai sunt disponibile.

Feeds

Despre sapun homemade

Martie 2009
L M M M V S D
« Feb   Apr »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Fir de pir

Luthelo

Creatoarea headerului eco-notes

Pentru parinti si nu numai

Daca doriti sa impartasiti articolele

Daca doriti sa preluati articole intregi va rog sa-mi scrieti la adresa ekonotes (at) gmail. com. Daca doriti sa preluati fragmente din articole va rog sa mentionati sursa (https://ecoalternative.wordpress.com.) Licenţa Creative Commons
Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-FărăModificări 3.0 România Creative Commons.
Bloguri, Bloggeri si Cititori

%d blogeri au apreciat asta: