Sapun de casa

iulie 22, 2009 at 7:34 pm Un comentariu

O data ce te-ai apucat de facut sapun de casa nu te mai opresti:)  Afirmatie valabila pentru toate cosmeticalele, unguentele, potiunile, parfumurile si orice chestie facuta in casa, cu propriile maini. Procesul de fabricare, calitatea, creativitatea, satisfactia ca ti-a reusit… nici un produs cumparat  „de-a gata” nu le poate egala. Cel putin asa se intampla in cazul meu.

Sapunul de casa era de mult timp pe lista „ trebuie incercat” insa din lipsa de spatiu si tot felul de alte motive nu m-am apucat decat recent de fabricarea lui. Ma interesa fabricarea „la rece”, care nu necesita fierbere si pastreaza intacte toate proprietatile ingredientelor folosite (si care mai are si avantajul de a nu mai fi nevoie de un cazan urias si de o curte:D). Am urmat instructiunile gasite pe mai multe situri straine si am descoperit (ca si in cazul altor experimente homemade) ca tot procesul e mai usor decat pare. Si ca sa va conving, iata si un mic tutorial, cu foto si explicatii pe intelesul tuturor.

UPDATE: Dupa cum veti vedea mai jos, prima mea reteta de sapun nu contine ulei de palmier, cum de altfel nici celelalte sapunuri pe care le-am facut pana acum. In 2009, cand am publicat tutorialul, nu m-am oprit asupra acestui aspect insa cum fabricarea  artizanala de sapun s-a raspandit foarte tare in Romania simt ca e momentul sa trag un semnal de alarma. Uleiul de palmier a cucerit piata mondiala datorita pretului sau extrem de scazut (este folosit in principal in industria alimentara si cosmetica) insa modul sau de obtinere implica un cost real extrem de ridicat, pentru mediul inconjurator, pentru biodiversitate, pentru populatiile indigene si, la modul general, pentru generatiile viitoare. Monoculturile de palmier sunt principala cauza a defrisarii padurii tropicale din Asia de SE (se estimeaza ca se defriseaza PE ORA o suprafata echivalenta la 300 de terenuri de fotbal) ceea ce are ca urmari:

  • eliberare masiva de CO2 in atmosfera, gaz important cu efect de sera (defrisarea se face prin ardere)
  • amenintarea cu extinctia a nenumarate animale (urangutanul si tigrul de Sumatra sunt printre cel mai popularizate dar nu sunt singurele specii in pericol)
  • distrugerea unuia din locurile cu cea mai bogata biodiversitate de pe pamant
  • distrugerea habitatului natural al populatiilor bastinase si incalcarea drepturilor omului (care nu sunt respectate nici un cazul lucratorilor de pe aceste plantatii)

Folosirea uleiului de palmier perpetueaza acest cerc vicios abuziv, in care gesturi banale precum cumparatul unui pachet de biscuiti sau a unei galetuse de palmier pentru fabricarea sapunului homemade sustin un abuz international. Singura solutie este renuntarea la acest produs (cel putin pana nu vor exista reglementari clare si, mai ales, respectarea lor).

In ce priveste uleiul de palmier organic, acesta nu reprezinta o solutie, avand in vedere ca organic in ziua de azi este un termen folosit in exces, care nu intotdeaua reflecta realitatea. Organic nu garanteaza neaparat renuntarea la defrisari, la monoculturi ci deocamdata e doar o eticheta ce nu spune nimic. Un exemplu edificator in acest sens este labelul RSPO, pentru cultivarea sustenabila a palmierului, creat chiar de corporatiile cele mai implicate in cultivarea nesustenabila a acestuia.

Revenind la sapunarit, uleiul de palmier poate fi inlocuit cu ulei de cocos si cacao (care, desi nu sunt 100% inocente, macar nu implica atata distrugere pentru obtinerea lor), ceara de albine si o perioada de „uscare” mai lunga.

Va rog sa luati in considerare aceste informatii inainte de a va aproviziona cu uleiurile necesare pentru sapunarit si de fiecare daca cand faceti cumparaturi. Ma simt cu atat mai responsabila sa subliniez importanta renuntarii la uleiul de palmier cu cat stiu ca multa lume a invatat sa faca sapun pornind de la tutorialul meu.

Descriere pe scurt: fabricarea „la rece” a sapunului se refera la procesul de saponificare de lunga durata ce are loc in urma amestecarii unui corp gras (uleiuri vegetale lichide si/sau solide) cu soda caustica dizolvata intr-un lichid (apa distilata, ceai, suc de fructe/legume etc.). Se mai pot adauga tot felul de ingrediente secundare: uleiuri esentiale, tarate, fulgi de ovaz, flori uscate, uleiuri vegetale mai scumpe etc. Creativitatea nu are limite! Ingredientele se incalzesc usor pana la temperatura de 40 de grade Celsius, se amesteca (de preferinta cu un blender) iar pasta obtinuta se pune in forme. Dupa 4-6 saptamani sapunul poate fi folosit.

Ustensile necesare:


  • Blender
  • Oala pt bain-marie
  • Termometru (1 sau chiar 2)
  • Bol pt salata din sticla/inox (care se va pune peste oala pt a incalzi uleiurile si in care se va face amestecul final)
  • Borcan 500 ml (pt a dizolva soda caustica)
  • Cantar electronic (foarte important, e nevoie de mare precizie in cantarirea sodei)
  • Lingura inox & tel
  • Manusi de cauciuc & ochelari de protectie
  • Recipient din sticla/ceramica pt cantarirea sodei
  • Forme pt a pune pasta de sapun: din silicon pt prajituri, cutii de lapte/suc etc.
  • Folie de plastic sau pungi pt a acoperi formele
  • Cutie mai mare si paturi (formele cu sapun trebuie sa stea la caldura 48 de ore dupa fabricare de aceea e indicat sa fie puse intr-o cutie si acoperite cat mai bine).
  • O sticla cu otet (pt neutralizarea sodei in caz ca varsati aiurea din greseala si pt curatarea ustensilelor)
  • Ziare pt a proteja zona in care lucrati.

Observatii:

  • E de preferat ca toate instrumentele sa fie din inox/sticla/ceramica. Aluminiul are o reactie proasta in contact cu soda, plasticul se incalzeste/topeste iar lemnul se roade.
  • E de preferat ca ustensilele pt fabricarea sapunului sa nu fie folosite si in alte scopuri (mai ales alimentar). Eu am folosit blenderul meu credincios de bucatarie si n-am murit inca :)) insa pt urmatoarele runde de sapunuri imi voi lua altul, special pt aceasta activitate.
  • Mare atentie la manevrarea sodei caustice! Nu o inhalati si purtati imbracaminte cu maneci lungi, manusi de cauciuc si ochelari de protectie. Deschideti geamul sau, pe cat posibil, stati intr-un spatiu deschis (de exemplu in balcon, in curte etc.) cand turnati soda in apa (niciodata invers, poate cauza o explozie!!). Indepartati animalele si copiii de zona experimentului!
  • Nu va panicati cand auziti „soda caustica”. Stiu ca e o substanta infricosatoare si foarte coroziva insa fara soda (NaOH) nu exista sapun, pur si simplu. Saponificarea are loc numai la contactul dintre o baza si un acid – soda asta e, o baza iar corpul gras sau uleiul e acidul. Strabunicii si poate chiar bunicii nostri foloseau lesie si grasime animala – ei bine, lesia e chiar NaOH, si oricine are o soba o poate prepara foarte usor, din cenusa. Parca nu mai suna chiar atat de terifiant, nu? Totusi trebuie manevrata cu grija, nu uitati!

Fabricarea sapunului:

  • Cantariti uleiul. Daca folositi uleiuri de mai multe tipuri, cantariti-le pe fiecare in parte deoarece fiecare are un indice de saponificare diferit (explicatii mai jos). In functie de cantitatea si tipul de ulei folosit, calculati necesarul de soda caustica si de apa. Pt acest calcul va recomand situlhttp://www.soapcalc.net/calc/soapcalcwp.asp, care va va da nu numai cantitatea de soda si apa necesare dar si o analiza amanuntita a continututlui sapunului (ce procent de acizi grasi saturati/nesaturati, gradul de duritate, etc.). O varianta simplificata de calcul o gasiti pe situl http://www.thesage.com/calcs/lyecalc2.php
  • Turnati soda treptat in borcanul cu lichid (eu am folosit ceai de pelin) asezat in prealabil intr-o oala cu apa rece. Procesul va cauza o reactie exoterma si lichidul se va incalzi foarte tare. 
  • Plasati un termometru pentru a verifica temperatura – scopul e de a o scadea  la 38-42 grade Celsius.
  • Turnati uleiurile in bolul de salata si asezati-l deasupra unei oale cu apa clocotita. Puneti un termometru inauntru – trebuie sa ajunga la aceeasi temperatura cu soda.
  • Turnati soda dizolvata in lichid in vasul cu ulei, amestecand continuu cu o lingura de inox sau un tel. Nu vorbiti si incercati sa inhalati cat mai putin aer in acest timp. 
  • Bagati blenderul in bol si amestecati pana cand lichidul capata consistenta unei budinci  de casa (in momentul in care scoateti blenderul acesta va lasa o urma la suprafata). Daca folositi doar uleiuri lichide (masline, floarea soarelui etc.) va dura mai mult pana cand pasta se va ingrosa (chiar si 30 de minute). Daca adaugati si uleiuri solide (cocos, cacao, palmier etc) in 10-15 minute terminati. Opriti blenderul din cand in cand insa nu-l scoateti din pasta. 
  • Din momentul in care pasta e consistenta adaugati celelalte ingrediente, cat mai rapid: uleiuri esentiale, tarate, plante, cafea, argila, uleiuri pretioase (de exemplu ulei de catina, ricin, migdale, canepa etc.) si tot ce mai doriti. Eu am folosit taratea ca baza pt uleiurile esentiale, se pare ca aroma tine mai mult in felul acesta.
  • Turnati pasta in formele unse in prealabil cu ulei si acoperiti-o cu o folie sau cu o punga de plastic.
  • Puneti formele la cald, intr-o cutie acoperita cu paturi pt o perioada de 24-48 ore.
  • Dupa 24-48 ore scoateti sapunul din forme, taiati-l (daca e cazul) si lasati-l la uscat intr-un loc aerisit pentru o perioada de 4-6 saptamani, intorcandu-l din cand in cand. Folositi manusi de fiecare daca cand il atingeti, nu uitati ca e puternic coroziv pana cand procesul de saponificare e definitivat.
  • Dupa 4-6 saptamani puteti verifica PH-ul cu o hartie ce se gaseste in mod normal in farmacii (valorile optime pt sapunu de casa sunt intre 8-10). Umeziti sapunul, asa incat sa faca spuma si aplicati hartia 2 secunde. Chiar si fara hartie , daca ati respectat indicele de saponificare a uleiurilor folosite si ati calculat corect cantitatea de soda si lichid nu ar trebui sa aveti nici o problema.
  • Folositi noul vostru sapun si bucurati-va de el! 

Indicele de saponificare:

Fiecare ulei are un indice de saponificare diferit (adica are nevoie de o cantitate mai mare sau mai mica de soda pt a se transforma in sapun). Daca folositi un amestec de uleiuri trebuie calculat indicele de saponificare al fiecaruia dintre ele. Pentru niste explicatii foarte amanuntite si clare vizitati situl:

http://www.soap-making-resource.com/saponification-table.html.

In mod normal, stiind indicele de saponificare a uleiului folosit, oricine poate face un calcul pt a afla cantitatea de soda necesara. Uitati de exemplu, in tabelul de mai jos, cateva uleiuri si indicele lor de saponificare (cu alte cuvinte, cate miligrame de soda sunt necesare pt a saponifica complet 1 gram de ulei). O saponificare completa inseamna insa un sapun destul de coroziv, motiv pt care se apeleaza la un surplus de grasime (superfatting) pt a-l face prietenos cu pielea. Superfatting inseamna deci un exces de ulei ce nu va fi saponificat, de obicei intre 5-8%. Siturile pe care vi le-am indicat il calculeaza la 5%.

Pt o explicatie haioasa, in imagini, a indicelui de saponificare si a excesului de grasime vizitati: http://www.canis-art.com/soaping.htm

oil or fat (acid) SAP Hard/Soft cleansing fluffy lather stable lather skin care
avacado oil 133.7 soft fair yes no amazing!
coconut oil 191.1 hard great yes no fair
castor oil 128.6 soft fair yes yes great
olive oil 135.3 soft good no no great
palm oil 142 hard great no yes fair
peanut oil 137 soft fair no yes great
soybean oil 135.9 soft good no yes fair
sweet almond oil 137.3 soft good no yes amazing!
jojoba oil 69.5 soft fair no yes great
kukui nut oil 135.5 soft good no yes great
lard 138.7 hard good no yes fair
tallow 140.5 hard good no yes fair

Sa vedem un exemplu de calcul, pt 500 g ulei de masline:

135,3/1000 x 500 = 67,65
Deci e nevoie de 67,65 g de soda caustica pt a saponifica complet 500 g de ulei de masline. Impartirea la 1000 e necesara pt a transforma miligramele in grame (exista tabele care dau direct valoarea in grame, caz in care nu mai e nevoie de calculul asta).

Cum insa nu vrem o saponificare completa, vom face calculul pt un exces de grasime de 5%:
67,65 x 95/100 = 64,26
E nevoie de 64 g de soda pt a avea un sapun cu un exces de grasime de 5%. Vedeti deci cat de important e fiecare gram in acest calcul.

Daca nu aveti incredere in geniul vostru matematic, folositi cele 2 situri de calculare pe care le-am mentionat deja aici si aici.

O reteta de sapun:

Nu mai am hartia cu calculul exact cu primul meu sapun insa va spun ingredientele si cantitatile aproximative (daca vreti sa faceti aceasta reteta e imperios necesar sa calculati exact cantitatile!!!):

  • Ulei de masline: cca. 900 ml
  • Ulei de cocos: cca.600 ml
  • Soda caustica: aproximativ 190 grame
  • Ceai de pelin: cca. 400 ml
  • Tarate: cateva linguri
  • Ulei de canepa: cateva linguri
  • Ulei esential (lavanda, ylang ylang si lemongrass): aprox. 15 ml

Rezultatul este un sapun crem-galbui cu mici puncte maronii, de la tarate si neasteptat de puternic mirositor (desi combinatia de uleiuri esentiale nu a iesit chiar cum imi imaginam). Face spuma multa, e destul de dur si lasa pielea catifelata. O mica bila gri – daca e tinut intr-un loc mereu ud (de exemplu intr-o savoniera fara gratar) isi pierde din duritate si devine usor gelatinos insa asta nu a deranjat pe nimeni pana acum. Prietenii si familia s-au aratat multumiti de el asa ca eu sunt si mai multumita:D

UPDATE!!!! Daca doriti sa intrati in contact cu persoane ce fac sapun va invit pe grupul yahoo sapun de casa sau pe forumul super-parinti, rubrica Fabricarea sapunului de casa. Puteti discuta acolo pe larg despre retete, tehnici, eventuale probleme, surse de aprovizionare cu uleiuri, soda etc. Va astept cu drag!

Mai multe info:

  • Blue Aspen Originals –  fabricarea „la rece” pas cu pas, site foarte util
  • Millersoap – retete si explicatii
  • Waltonfeed – tehnica, retete si alte info
  • Soap Making Resource – explicatii f bune si detaliate
  • Make Your Cosmetics – veti adora situl asta:D – glosar de retete homemade de tot felul, inclusiv de sapun de casa
  • Le savon de Biscuit – (fr.) situl de unde m-am inspirat cel mai mult cand am facut propriul sapun
  • SoapCalc – unul din cele mai bune situri de calculare a cantitatii de soda si apa, cu informatii f complete privind compozitia sapunului creat
  • Sapun Vegetal Natural Homemade – blog romanesc cu explicatii clare pt fabricarea sapunului de casa
  • Coltul creativ – blog romanesc cu multe retete de cosmetice si sapunuri de casa
  • Alinadel’s Blog – blog romanesc cu multe exemple de sapun de casa (fara retete)

Entry filed under: Cosmeticale & alternative naturiste. Tags: , , , , , , .

10 solutii pentru oameni si planeta Maceratul de plante in ulei

Un comentariu Add your own

  • 1. Angelica  |  iulie 23, 2012 la 11:11 am

    As dori sa incerc si eu sa prepar sapunul cu soda pe care o folosesti tu in tutorial. Eu folosesc soda de la Obor cu puritate 99% dar sapunurile mele au un miros de sapun de casa si folosesc ulei de masline, cocos, palmier, uleiuri volatile. De unde as putea sa cumpar soda pe care o folosesti tu?
    Multumesc
    Sa ai o zi minunata.
    Angelica

    Răspunde

Lasă un răspuns către Angelica Anulează răspunsul

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Sapunuri & cosmetice de la mama mea

Articole recente

Semneaza petitia pentru Rosia Montana!

Sustine Rosia Montana in UNESCO World Heritage

Arhive

Introduceti adresa de mail pentru a primi cele mai recente articole de pe blog

Contact:

Scrieti-mi la ekonotes (at) gmail.com

Povestea lucrurilor

Videourile Vodpod nu mai sunt disponibile.

Lumea conform Monsanto (fr)

Videourile Vodpod nu mai sunt disponibile.

Earthlings

Videourile Vodpod nu mai sunt disponibile.

Feeds

Despre sapun homemade

iulie 2009
L M M J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Fir de pir

Luthelo

Creatoarea headerului eco-notes

Pentru parinti si nu numai

Daca doriti sa impartasiti articolele

Daca doriti sa preluati articole intregi va rog sa-mi scrieti la adresa ekonotes (at) gmail. com. Daca doriti sa preluati fragmente din articole va rog sa mentionati sursa (https://ecoalternative.wordpress.com.) Licenţa Creative Commons
Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-FărăModificări 3.0 România Creative Commons.
Bloguri, Bloggeri si Cititori