Sarbatori creative pe ultima suta de metri

decembrie 22, 2011 at 9:38 pm 10 comentarii

sursa foto

Craciun, solstitiu de iarna, Hanukkah, zile libere 🙂 – indiferent ce va trage inima sa sarbatoriti in perioada asta, nu uitati sa fiti frugali. Dezmatul consumerist nu aduce fericirea, contrar parerii larg raspandite, asa ca incercati sa-l evitati. Timp petrecut alaturi de cei dragi, cadouri personalizate, activitati creative, sunt variante mult mai fericite decat statul la cozi prin malluri si cumparatul de chestii in exces, ce se vor transforma inevitabil in deseuri.

Iata cateva idei pentru ornamente si cadouri. Inainte de asta tin sa repet ca nu sustin traditia bradului de Craciun, sau cel putin nu a bradului ce a fost candva viu, ne-a dat oxigen, si pe care ne inversunam sa-l transformam intr-un obiect decorativ, aruncat la cosul de gunoi cand si-a terminat distractia. Un brad poate trai si 500 de ani daca e lasat si are un rol mult mai important in ecosistem decat de a fi transformat in obiect inzorzonat cu ocazia unei sarbatori. Taiatul brazilor ar trebui stopat cu atat mai mult cu cat soarta padurilor din Romania este extrem de disperata.

Daca totusi doriti brad aveti varianta bradutului la ghiveci – destul de sensibila insa, trebuie sa va asigurati ca intr-adevar va fi replantat, in ce conditii (ca sa „prinda”) etc., varianta bradului de plastic – care e un deseu in sine, fiind din plastic insa care prezinta avantajul de a dura forever and ever si varianta bradului stilizat (preferatul meu, bineinteles). Ca sa va miroasa in casa „a brad” puteti folosi ulei esential de brad sau de pin, efectul e garantat!

Revenind la ideile creative:

  • Pe situl Reparons Noel aveti o multime de idei pentru cadouri reciclate, decoratiuni etc. Nu va speriati ca e in franceza, contine o multime de imagini (foarte inspirante) ce trimit de obicei spre situri in engleza. Iata de exemplu cu ce puteti inlocui bradul. Sau asa

sursa foto

sursa foto

  • Puteti oferi si cadouri comestibile. De exemplu „mendiants„, o reteta franceza foarte usor de realizat cu ciocolata topita si nuci, stafide etc. Sau nuci confiate

sursa foto

  • Alte cadouri ce nu se transforma in deseuri: invitatii la spectacole, concerte, teatru, expozitii etc.
  • Daca tot sunteti marinimosi, ce-ar fi sa ajutati un adapost pentru animale? Sau doua? 🙂 Sau chiar sa adoptati un catel sau o pisica?
  • Daca totusi chiar insistati sa cumparati ceva, investiti in chestii ce oricum sunt necesare, ca de exemplu un sapun 🙂 V-o recomand pe mama mea, care, in ultimul an a devenit experta in arta sapunaritului si nu numai, motiv pentru care sunt extrem de mandra de ea. In afara de sapunuri minunate va mai ofera si uleiuri de masaj, crema regeneranta pe baza de macerat de plante, crema de maini si de picioare etc. Alte sapunarese pe care vi le recomand sunt Loredana si Irina – sunt foarte atente la ingrediente, nu folosesc ulei de palmier si sunt fidele naturalului, fara aditivi inutili, parfum de sinteza si alte porcarii. 
  • Iar la final, daca tot v-ati impodobit si umplut de cadouri creative, nu va ramane decat sa petreceti revelionul la Rosia Montana. Vineri, 23 decembrie e ultima zi pentru inscrieri.

Sarbatori fericite si ne revedem in 2012!

Entry filed under: Alternative. Tags: , , .

The Revolution Will Not Be Televised Transition Towns in Romania

10 comentarii Add your own

  • 1. Irina  |  decembrie 23, 2011 la 4:58 pm

    Faine recomandări, Rebeca, sunt întru totul de acord! Chiar mă gândeam azi, în timp ce făceam niște biscuiți- specialități-suedeze (al căror nume îl iubesc: Pepparkakor )cât sunt de potriviți atât pentru a-i oferi cadou, cât și ca ornament de Crăciun. Ornament comestibil 😀

    Sărbători fericite și…frugale îți doresc! 🙂

    Răspunde
    • 2. rebeca  |  decembrie 23, 2011 la 10:31 pm

      Yum, ce buni trebuie sa fie biscuitii astia! Cred ca ar merge cu o crema caramel ca asta. Desi atunci nu ar mai fi foarte frugali 😛
      Sarbatori fericite si voua!

      Răspunde
  • 3. Geta  |  decembrie 23, 2011 la 5:59 pm

    Rebeca, eu am un bradut mic de plastic de foarte multi ani, cind trec sarbatorile si trebuie sa-l string imi place ca nu lasa mizerie in casa asa cum lasa bradul natural care, efectiv moare in casa.
    Iti doresc Sarbatori fericite !

    Răspunde
    • 4. rebeca  |  decembrie 23, 2011 la 10:34 pm

      Sarbatori fericite si tie, Geta! Adevarul e ca brazii din plastic sunt extrem de practici pentru ca tin o vesnicie, nu lasa mizerie, nu trebuie aruncati etc. Pt miros de brad poti folosi ulei esential de brad, e minunat!

      Răspunde
  • 5. blimpyway  |  decembrie 25, 2011 la 6:54 pm

    Salut,

    Au aparut firme care inchiriaza brazi in ghiveci.

    Despre cadouri – se dau si scutiri de cadouri fara sens. http://societal.ro/ro/comunitate/articole/spuneti-stop-cadourilor-fara-sens-cfs-329.html

    Răspunde
    • 6. rebeca  |  decembrie 25, 2011 la 10:36 pm

      Da, stiu ca se inchiriaza braduti in ghiveci, asta e deja bine, mai ramane partea a doua – plantatul lor, care e mai sensibila. Chiar sper ca firmele astea sunt serioase si-i replanteaza. Si ca oamenii ce-i cumpara nu-i arunca la gunoi ca pe brazii taiati.

      Foarte faina si amuzanta ideea cu scutirea de CFS :)) Chiar e cazul sa renuntam la dat si adunat atatea lucruri, majoritatea complet nefolositoare. Cand e vorba de obiecte inutile mereu ma gandesc la stuff-ul lui George Carlin.

      Mersi de vizita!

      Răspunde
  • 7. Andra :)  |  decembrie 27, 2011 la 7:11 pm

    Cat de fain e bradutul facut din lana alba 🙂
    Clipele placute petrecute alaturi de cei dragi cred ca sunt cele mai frumoase cadouri de sarbatori.

    Răspunde
    • 8. rebeca  |  decembrie 29, 2011 la 10:47 am

      Subscriu la ce-ai zis:) Sărbători fericite!

      Răspunde
  • 9. Francesca  |  ianuarie 4, 2012 la 1:12 pm

    Rebeca, iti doresc un AN NOU minunat!
    In legatura cu bradutul de Craciun am fost tare bucuroasa pentru ca fiica mea (4 ani) a fost receptiva la ideea de a salva un bradut de la taiere; asadar am decorat curmalul din apartament cu decoratiuni facute de noi din fetru si matase (ca sa nu fie grele :)) si ne bucuram si acum de ele! Frumos, nu :)?

    Răspunde
    • 10. Rebeca  |  ianuarie 4, 2012 la 9:44 pm

      Foarte frumos! Mă bucur tare ca o inveti pe fetița ta sa fie constienta de lumea in care trăiește, asta o va face cu siguranță mai atenta si in viitor. Un an împlinit si tie Francesca! De mult nu ni s-au mai incrucisat drumurile internautice, poate anul asta ne „vedem” mai des 🙂

      Răspunde

Lasă un comentariu

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Sapunuri & cosmetice de la mama mea

Articole recente

Semneaza petitia pentru Rosia Montana!

Sustine Rosia Montana in UNESCO World Heritage

Arhive

Introduceti adresa de mail pentru a primi cele mai recente articole de pe blog

Contact:

Scrieti-mi la ekonotes (at) gmail.com

Povestea lucrurilor

Videourile Vodpod nu mai sunt disponibile.

Lumea conform Monsanto (fr)

Videourile Vodpod nu mai sunt disponibile.

Earthlings

Videourile Vodpod nu mai sunt disponibile.

Feeds

Despre sapun homemade

decembrie 2011
L M M J V S D
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Fir de pir

Luthelo

Creatoarea headerului eco-notes

Pentru parinti si nu numai

Daca doriti sa impartasiti articolele

Daca doriti sa preluati articole intregi va rog sa-mi scrieti la adresa ekonotes (at) gmail. com. Daca doriti sa preluati fragmente din articole va rog sa mentionati sursa (https://ecoalternative.wordpress.com.) Licenţa Creative Commons
Această operă este pusă la dispoziţie sub Licenţa Atribuire-FărăModificări 3.0 România Creative Commons.
Bloguri, Bloggeri si Cititori